Pages

..::sahabat pena::..

13 February 2011

Telaga Kekasih Allah tercinta..bismillahirahmanirrahim..

salam rinduku buat kekasih Allah tercinta.. dirimu yg aku sanjung kerana dakwah dan tarbiyah yg teguh utuh..

malam tadi, sebelum mata aku terlelap utk terlena sebentar.. aku membelek2 smbil membaca buku karya Salim A. Fillah.. di dalam buku itu, aku terbaca tentang diri mu ya Rasulullah.. aku terpegun.. dan mata hatiku merindu..inilah kisah di sebuah telaga...

Telaga itu luas, sebentang Ailah di Syam hingga San'a di Yaman. Di tepi telaga itu berdiri seorang lelaki. Rambutnya hitam, disisir rapi sepapak daun telinga. Dia menoleh dengan segenap tubuhnya, menghadap hadirin dengan sepenuh dirinya. Dia memanggil-manggil. Seruannya merindu dan merdu. "Marhabban ayyuhal insaan! Silakan mendekat, silakan minum!"..

Senyumnya lebar, hingga otot di hujung matanya berkerut dan gigi putihnya tampak. Dari sela gigi itu terpancar cahaya. mata hitamnya yang bercelak dan berbulu lentik mengerjap bahagia tiap kali menyambut lelaki dan wanita yang bersinar bekas-bekas wudhunya..

Tapi di antara alisnya yg tebal dan nyaris bertaut itu, ada rona merah dan urat yang membiru tiap kali beberapa manusia di halau dari telaganya. Dia akan diam sejenak. Wibawa dan akhlaknya terasa semerbak. Lalu dia bicara penuh cinta, dengan mata berkaca-kaca. "Ya Rabbi", serunya sendu, "mereka bagian dariku! mereka ummatku!"

Ada suara yang menjawab, "engkau tak tahu apa yang mereka lakukan sepeninggalanmu!"

Air telaga itu menebar wangi yang lebih harum dari kasturi. Rasanya lebih lembut dari susu, lebih manis dari madu, dan lebih sejuk dari salju. di telaga itu bertebar cangkir kemilau sebanyak bilangan gemintang. dengan itulah si lelaki memberi minum mereka yang kehausan, menyejukkan mereka yang kegerahan. wajahnya berseri tiap kali ummatnya menghampiri. dia berduka jika dari telaganya ada yang di halau pergi.

telaga itu sebentang Ailah di Syam hingga San'a di Yaman. Tapi ia tak terletak di dunia. Telaga itu Al-Kautsar. Lelaki itu Muhammad. Namanya terpuji di langit dan bumi...


subhannallah..
Sungguh dirimu amat2 mengasihi kami.. kau menyintai kami lebih dari dirimu sendiri.. kau membela kami ketika diri kami tidak selayaknya di bela lagi.. kau kekasih Allah tercinta ya Rasulullah..

rindu padamu kian menggigit pangkal hati ini.. sayu lagi sarat..

ya Rasulullah..

terima kasih atas dakwah dan tarbiyah yang telah engkau resapkan di dalam hati dan jiwa para pencinta kebenaran ini..

salam rindu dari ummatmu..


Princess Mos, 27791
3 comments:

  1. Salam rinduku ya Rasullullah, sebak hatiku membaca kisah ttgmu. terasa diri ini jauh sekali darimu, terasa diri ini hina kerana sentiasa melupaimu dan mengabaikan sunnahmu, dan terasa diri tidak layak mencintaimu dek sikap dan perlakuan seharianku. Tetapiku harap secebis cinta ini untuk memberi peluangku bertemu dgnmu dan dpt minum di telaga Al-khausarmu. Selawat dan Salam ke atasmu ya Rasul mulia, Muhammad Al-Mustafa.

    ReplyDelete
  2. sampaikan qudwah rasulullah pada ummat..! sungguh, Rasulullah tidak pernah lupa pada ummatnya..

    ReplyDelete
  3. subhanallah..adakah dapat kumenghirup air di telaga itu...

    ReplyDelete