Pages

..::sahabat pena::..

27 November 2010

Bahan bakar buat bahtera saya..bismillahirrahmannirahim..


subhanallah walhamdulillah wala'ilaha'illallah wallahuakbar...
...sebuah pertanyaan yg belum terungkai di hati.. sebuah resah yang masih berombak di benak fikiran sy.. kenapa? atau perlukah sy bertanya kenapa?

ya Allah.. hamba-Mu masih banyak kekurangan.. semoga kekurangan2 itu tidak membuatkan hamba-Mu ini futur.. nauzubillahiminzalik..

tertampar sy dengan kata2 seorg murabbi..

"Jangan salahkn mereka jika dakwah kita tak tersampai kepada mereka, sebenarnya itu berpunca dari diri kita sendiri.. sudah cukup sempurna atau baikkah amalan yaumiyah kita? tahajud kita? dhuha kita? dan.. amalan2 yg membina rohani kita???.. sebagai seorg aktivis dakwah.. itulah bahan bakar untuk kita ukhti.."

Subhannallah.. sy malu akan diri sendiri.. sy malu, sy malu apabila kata2 itu terlempar kepada sy.. sungguh, sy rasa sangat2 tertampar!

sy tlh belayar di lautan dakwah dan tarbiyah bertahun2.. lalu menjadikan perlabuhan hati sebagai destinasi utama.. menyampaikan risalah nabi.. berusaha utk menyentuh hati2 mereka.. tp sy lupa, akan sebuah hakikat, bahwa bahan bakar utk bahtera sy semakin hari semakin kurg tanpa sy sedari... sehingga, kualiti dakwah dn tarbiyah sy juga semakin berkurang.. sy sedar akan hakikat itu! tetapi knp sy masih terus berdiam diri tanpa melakukan perubahan???


ikhlaskn hatiku ya Allah.. sesungguhnya pelayaran ini masih panjang.. dan bahteraku ini tidak akan pernah berhenti hingga sy mati!

seluas lautan terima kasih utk murabbiku atas teguran membangun.. akan sy persiapkan bahan bakar buat bahtera sy, supaya ia dapat berlayar sejauh mana yang ia mahu.. demi risalah nabi utk umat sekian alam ini..

~~~~

sy terasa agak sedih apabila sy sgt kurg melakukan solat dhuha, sedangkan solat dhuha itulah yg sebenarnya mnjadi salah satu cara utk sy mghasilkan bahan bakar buat bahtera sy dalam pelayaran yang panjang ini..


F
adhilat dan Kelebihan Solat Dhuha


Solat sunat dhuha ialah solat di waktu pagi. Ia merupakan salah satu dari tiga solat sunat yang tidak pernah ditinggalkan oleh Nabi Muhammad SAW.

Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:

“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.” (Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.


Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :


“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu
bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud :


” Barangsiapa yangmenunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang
menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani ).


Fadilat Dhuha


Banyak hadis-hadis yang mengalakkan solat Dhuha dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat katanya:


1. “Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan” (Abu Hurairah :Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


2. Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”


3. Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :
“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi).

4. Daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas” (Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Kaifiyat Dhuha

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai sepenggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik. Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam.Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud:

”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.”(Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dari segi pembacaan di dalam solat sunat dhuha tiada wajib membaca surah-surah tertentu di dalam rakaat tersebut. Cuma kebiasaan yang dilakukan oleh para ulama iaitu pada rakaat pertama dibaca surah Fatihah dan surah Wasy-Syamsi atau surah Al-Kafirun. Manakala rakaat kedua dibaca Al-Fatihah dan surah Ad-Dhuha atau surah Al-Ikhlas.

Niat Solat Dhuha:-
Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali :

Di antara doa yang baik dibaca selepas solat Dhuha ialah :“Ya Allah, sesungguhny
a waktu dhuha adalah waktu dhuha-Mu, keagungan adalah keagungan-Mu, kebaikan adalah kebaikan-Mu, kekuatan adalah kekuatan-Mu, kekuasaan adalah kekuasaan-Mu, penjagaan adalah penjagaan-Mu. Ya Allah, sekiranya rezki kami di atas langit, turunkanlah, sekiranya dalam bumi, keluarkanlah, bila sukar, mudahkanlah, bila haram, sucikanlah, bila jauh, dekatkanlah, dengan hak waktu dhuha, keagungan, kebaikan, kekuatan dan kekuasaan-Mu. Berilah kepada kami apa-apa yang telah Engkau beri
kan kepada hamba-hamba-Mu yang shalih-shalih.” Sekian , Muttaqim........


Selamat beramal wahai diri, bersedialah wahai hati.. :)

Princess Mos, 27791


No comments:

Post a Comment