Pages

..::sahabat pena::..

07 October 2012

Perjalanan dari dunia..Sebuah firman Tuhanku..

"..Wa tazawwaduu, fa inna khaira zaadit taqwa..."

ada makna tersirat dalam kalimah ini..

bahwa manusia memiliki dua bentuk perjalanan. yakni,

perjalanan di dunia DAN perjalanan dari dunia..

berbeza kan??

perjalanan di dunia memerlukan bekal, baik berbentuk makanan, minuman, harta, kenderaan dan sebagainya..
sementara perjalanan dari dunia juga memerlukan bekal.. dan bekal itu adalah dengan mengenal Allah, mencintai Allah, berpaling dari selain Allah. semua itu sudah terhimpun dalam sebuah kata "TAQWA"..

manakah yg lebih penting???

dalam tafsir Ar Raazi, di sebutkan lima perbandingan antara keduanya..

pertama, perbekalan dalam perjalanan di dunia, akan menyelamatkan kita dari penderitaan yg belum tentu terjadi. TAPI, perbekalan utk perjalanan dari dunia, akan menyelamatkan kita dari penderitaan yg pasti terjadi.

kedua, perbekalan dlm perjalanan di dunia, setidaknya akan menyelamatkan kita dari kesulitan sementara. TAPI, perbekalan utk perjalanan dari dunia, akan menyelamatkan kita dari kesulitan yg tiada habisnya.

ketiga, perbekalan dlm perjalanan di dunia akan menghantarkan kita pada kenikmatan dan pada saat yg sama mgkin saja kita juga akan mengalami rsa sakit, keletihan dan kepayahan. SEMENTARA, perbekalan utk perjalanan dari dunia akan membuatkan kita terlepas dari marabahaya apapun dan terlindung dari kebinasaan yg sia2..

keempat, perbekalan dlm perjalanan di dunia memiliki karakter bhwa kita akan melepaskan dan meninggalkan sesuatu dlm perjalanan. SEMENTARA, perbekalan utk perjalanan dari dunia, memiliki karakter kita akan lebih bnyk menerima dan semakin lebih dekat dgn tujuan.

kelima, perbekalan dlm perjalanan di dunia akan mengantarkan kita pada kepuasan syahwat dan hawa nafsu. SEMENTARA, perbekalan utk perjalanan dari dunia, akan semakin membawa kita pd kesucian dan kemuliaan..

krn itulah.. khairu zaadit taqwa..

ayuh!sumber: Buku Beginilah jalan dakwah mengajarkan kami.

Princess Mos,
Surabaya.


No comments:

Post a Comment