Pages

..::sahabat pena::..

26 September 2012

Da'i Instant !

hidup di atas bumi Allah ini memerlukan perasaan rendah diri terhadap Allah, Dia-lah Pencipta yang Maha Tinggi.. dan tiada yang lebih tinggi dari-Nya..

ingin ku sentuh langit,
tangan ku tak sampai,
tapi dari beningnya langit itu,
turunnya rezeki yang menyejukkan,
dan rezeki itu menghidupkan segala di bumi,
hebatlah Gusti Allah tak terkalahkan..!

masihkah hamba ini tidak bersyukur??sy bersyukur kerana Alllah masih menghadirkan lagi perasaan ini utk memaknai hidup.. tarbiyah.. juga jalan dakwah ini. di mana di jalan ini, ramai yang telah gugur syahid, tetapi mereka tetap hidup di hati org mukmin sejagat raya..

dari tulisan ini, bukan bererti hebatnya tarbiyah yg telah aku resap menjadi darah, tetapi inilah sebuah perasaan, di mana perasaan ku ini sudah lama aku biarkan ia terumbang-ambing tanpa ruh tarbiyah.. dan sedikit lagi bisa futur kerana penyakit-penyakit para da'i itu.. nauzubillahi minzalik..

ikhwah wa akhwat..
jalan ini nyata.. ia bukan angan2 yang bisa tercapai tanpa usaha.. dan usaha tanpa redha Allah seperti air teh tanpa gula.. ia bisa menjadi tawar, atau pahit kerana memang rasa teh itu...

maka redha Allah yang terpenting dalam setiap hal yang kita lakukan..

namun, tidak hanya seorang manusia biasa (mksud org ammah yg tidak berada dlm dakwah dan tarbiyah).. tetapi da'i seperti kita juga.. terkadang kurg utk berusaha mencari redha Allah sebelum apa pun yang kita lakukan..

alhamdulillah, Allah telah menegurku melalui lisan seorg insan.. dan dia benar2 buat sy berfikir.. bahwa manusia ini memang betul2 mahu semuanya "INSTANT"..

dan kerana itu.. yang sakit tidak sembuh, yang bnyk msalah tidak selesai2, yang miskin terus miskin, dan yang senang tidak pernah tenang...

ataupun.. yang mendakwahi tidak bisa menyentuh hati...

kerana.. setiap apa yang mereka lakukan adalah tanpa perasaan ubudiyyah terhadap Allah..

sy bg satu anologi.. seorang hamba Allah yang sakit.. hari2 dia bergantung dengan ubat.. baginya dia percaya ubat itu akan menyembuhkannya.. walaupun mengambil masa yg lama..

tetapi hari berganti hari dia tetap juga tidak sembuh,.. dan akhirnya dia tukar kepada ubat yg lain.. dan mempersalahkan ubat itu tidak sesuai dan tidak dapat mngubati penyakitnya...

nah.. itulah kesalahan yang paling besar kita terhadap Allah, sehingga Allah tak memberi kesembuhan kepada penyakit yang kita alami...

pertama, sbb kita yakin ubat itu yg menyembuhkan, bukannya Allah.

kedua, kita mengeluh sebab tak juga sembuh2.

ketiga, kita tak punya perasaan ubudiyyah dalam menyembuhkan penyakit kita...

....krik..krik..

itulah yang biasa kita lakukan.. dalam apa pun yang kita lakukan.. hatta dalam melepas sisa2 buangan dari perut ini juga kita jarang2 sekali mengucapkan "alhamdulillah ya Allah kerana telah mengizinkan lagi utk aku mmbuang "sisa" yang mgkin boleh menjadi penyakit ini".. tp yg kita akn lakukan adlh, cpt2 cuci dan pergi kelegaan begitu saja...


dalam hidup ini.. ada tiga hal besar yang perlu kita maknai... supaya Allah redha pada kita.. terkadang hal yang remeh lagi enteng ini tidak kita pandang walau hanya dgn sebelah mata... tetapi hal yang besar2, kita sibuk dan terkejar untuk melakukan..

ia... memang seharusnya para da'i itu tidak memasukkan batu2 yg kecil terlebih dahulu ke dalam balang/botol sebelum memasukkan batu2 yg besar...(sekadar anologi)

tetapi.. dari hal yg kecil itu terkadang lebih bermakna dari hal yang besar tetapi belum tentu muntij utk kita dahulukan..

bukan salahnya org jika diri sendiri tidak punya adab terhadap Allah.. bukan krn akhwat atau jemaah knp kita masih belum meningkat dalam kefahaman dalam memahami dakwah dan tarbiyah ini...

tetapi kerana kita.. yang telah berusaha bermati-mati kunonnyer.. tp.. keredhaan Allah dari hal bersyukur, tidak mengeluh, dan perasaan ubudiyyah itu lah yang menenggelamkan kita sehingga kita penat, krn Allah di dalam hati dan kehidupan kita tidak di jadikan sebaik2 pegantung..

itulah.. da'i INSTANT! yang mahukan semuanya cepat.. tarbiyah nak cepat meningkat, semua nak cepat.. tanpa kita sedar, kita lupa akan redha Allah utk melajukan kita di jalan ini...

jadi tidak mustahillah kita seorang da'i itu lelah dalam melakukan perjalanan panjang ini.. da'i itu bisa futur 360 darjah..

oh Allah.. selamatkan kami. bukan da'i instant yang aku mahukan.. tetapi da'i yang duduk, berdiri, baring, berguling, berlari selama apapun tetap dalam redha-Mu..doakan saya.. supaya sy dapat menyantuni anak2 yatim ini dgn baik. :)

sedang praktikal di Yayasan Al Madinah Surabaya.

Princess Mos.


No comments:

Post a Comment